De voorzitter

Jef Frederix

Jef Frederix is sinds 1967 lid van ’t Fonteintje. Zijn allereerste rol vertolkte hij in “Hotel Prison”, maar vanaf 1976 trad hij zowat in elk stuk op. In “De filosoof van Hagem” in 1980 speelde hij wellicht zijn meest bekende rol met Gert aan zijn zijde, zijn toen nog piepjonge zoon.

In totaal speelde hij zo’n 35 rollen en daar kwam menige verkleedpartij aan te pas. Zo speelde hij een zwarte in “Een hete zomeravond”, de duivel in “Sloep zonder visser”, een vrouw in “De bruidegom van mijn vrouw” en “De verkochte bruid” …  Met hem als tegenspeler moest je op je tellen passen, want hij was altijd in voor een grapje en probeerde je soms wel eens op het verkeerde been te zetten.

In de jaren ’90 neemt hij de taak van voorzitter op zich. Bovendien fungeert hij altijd als toneelmeester en souffleur en is hij vaak de rots in de branding voor elke acteur of actrice die eventjes de draad kwijt is.

De vereniging is zijn familie (of zijn familie is de vereniging), want niet alleen zijn vrouw, ook zijn zoon, schoondochter, kleinkinderen,  schoonzus en schoonbroer maken deel uit van ’t Fonteintje. Zijn schoonvader Piet Buijs was jarenlang de vaste, gewaardeerde grimeur van de groep. Om het met de woorden van Ray Cooney te zeggen: “It runs in the family”.

Je kan bouwen op de  voorzitter. Hij zorgt ervoor dat alles geregeld is, zodat zowel de regisseurs als de spelers zich kunnen concentreren op hun respectievelijke taak en rol. Bijgestaan door Mieke Nys, de secretaresse , neemt hij nog een aantal administratieve zaken waar: contacten met derden, bestellingen, reserveringen  … De vergaderingen onder zijn leiding zijn kort en krachtig en nadien is er nog tijd voor het informele gedeelte .

In de Sinterklaasshows is hij als Primo, de steun en toeverlaat van de Sint, nog steeds actief als acteur.