Bouwaanvraag Cor

Bouwaanvraag van socio-cultureel centrum Koersel

BronInternetgazet Beringen van 03 maart 2018

socio-cultureel-centrum-koersel

Op het schepencollege werd het openbaar onderzoek voor de bouw van het nieuwe socio-cultureel centrum in Koersel (gebouw ter vervanging van de COR, die omwille van stabiliteitsproblemen niet meer kan gebruikt worden) afgesloten en het dossier werd met gunstig advies doorgestuurd naar de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar.
Het nieuwe socio-cultureel centrum komt tussen de stedelijke academie (SAMWD) en de zaal ‘Onder Ons’. De hoofdingang van het nieuwe ontmoetingscentrum bevindt zich aan dezelfde zijde als de hoofdingang van de SAMWD. Dankzij een kwalitatieve omgevingsaanleg en de situering van de uitbreiding van de parking, de nieuwe toegang naar de SAMWD, alsook de bestaande toegang naar de school, wordt dit een interessante toegangs- & verblijfsruimte. De dienstingang maakt een verbinding met de Harpstraat.
Er is een wisselwerking tussen de verschillende openbare functies mogelijk zoals het delen van de parkeerinfrastructuur. Het perceel is door middel van een aantal voetgangers- en fietsdoorsteken verbonden met de omliggende straten. Dit komt de doorwaadbaarheid van het gebied en de verbondenheid met andere openbare functies ten goede. Door zijn centrale ligging naast de stedelijke academie, nabij de basisschool en kerkplein, zal het nieuwe ontmoetingscentrum bijdragen aan de kernversterking van Koersel. Het gebouw is uitnodigend met een moderne vormgeving en architectuur.
Er zijn 2 polyvalente zalen gesplitst door een technische/ondersteunende zone die bestaat uit bergingen, toog, technieken, circulatie, sanitaire voorzieningen etc. … De platte daken boven de 2 polyvalente zalen liggen in helling, hetzij in een tegenovergestelde richting. Hierdoor is het bouwvolume niet monotoon en allesbehalve overdreven. Het dak van de kleine zaal (zaal dicht bij de SAMWD) begint laag aan de dienstingang en zit hoger aan de foyer, vooraan het gebouw. De grote zaal is lager aan de hoofdingang dan boven het podium. Tussen deze 2 volumes bevindt zich een plat dak. Op dit dak is de technische installatie voorzien, die aan het zicht onttrokken wordt d.m.v. strekmetaal. Rondom het gebouw is een luifel voorzien die de helling van het dak van de kleine zaal volgt. Omdat dit dossier in kader van vooroverleg reeds werd besproken, wordt verwacht dat op korte termijn de vergunning wordt verkregen, waarna de aanbestedingsprocedure kan starten.