Piet Sabo († 2009)

Piet Sabo
05.11.1920 – 03.05.2009

Piet Sabo stond mee aan de wieg van ’t Fonteintje. In 1957 speelde hij zijn eerste rol in “Ze gaan ne gang”. Jarenlang was hij de spilfiguur van de groep en speelde hij alle hoofdrollen. Slechts twee keer was hij er niet bij: in “De regenmaker” in 1969 vond men dat er geen rol voor hem was en zat hij naar eigen zeggen “snotterend in de zaal” en toen we in 1980 “Voor hete vuren” speelden, hinkte Piet op krukken door de zaal. Tot 1986 was hij er verder onafgebroken bij. Maar ook daarna speelde hij nog in een twaalftal stukken mee, wat de teller op 63 brengt. Zijn inbreng heeft ’t Fonteintje gebracht tot waar het nu staat.
Piet speelde graag kluchten. Maar hij wou ook graag een rol waarin hij zich eens goed kon uitleven en zich eens goed giftig kon maken, een rol vol emoties en expressie. Dat was steeds de uitdaging.
Zelf bewaarde hij de beste herinneringen aan “Meeuwen boven Sorrento”, “Mariken van Niemweghen”, “De filozoof van Hagem” en “De blauwe bergen”.
Piet was een graag geziene en markante figuur, niet alleen in de toneelgroep, maar in het hele dorp.
Vaak vormde hij een duo met Gabrielle Schaeken en dat was een garantie voor schaterende zalen.
Als ze nog maar opkwamen, begon het publiek al te lachen.
Naarmate de leeftijd vorderde, werden de rollen kleiner en minder talrijk en dat deed ongetwijfeld pijn voor een acteur in hart en nieren. Maar hij probeerde zelf te relativeren: “ze kunnen me toch niet in een rol van een achttienjarige steken…”
In 1996 kregen Piet en Gabrielle een jubileumviering met “De poetspoezen”, waarin ze na een periode van inactiviteit nog eens alles uit de kast konden halen. Daarna volgden nog “Waar de ster bleef stille staan”, “Het dagboek van Fientje” en “Het gezin Van Paemel”. In 2000 besloot Piet te stoppen met actief spelen. Zijn geheugen kon het vanbuiten leren van rollen niet meer aan. Maar hij bleef met hart en ziel verbonden met de groep en miste geen enkele opvoering.

Beste Piet, we hebben veel van je kunnen leren. Je ervaring en je inzet zijn een voorbeeld. Je verhalen en anekdotes blijven verder leven in de groep en in ons hart. We zijn ervan overtuigd dat je daarboven, samen met Rob en Gabrielle, al een nieuwe groep opgericht hebt. Succes verzekerd…

Deze diashow vereist JavaScript.